Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2010 10:42 - Тясна връзка между светците АНТОН и АТАНАС
Автор: vestnitcibogomil Категория: Забавление   
Прочетен: 3424 Коментари: 2 Гласове:
3



AНТОНОВ ДЕН               Антонов ден, Лелин ден е празник в чест на проподобния Антоний Велики, които християните отбелязват на 17 януари в деня на неговата смърт. Съгласно народното поверие светеца е покровител на чумата или изобщо на болестите. Като празник в чест на чумата Антонов ден е познат и под името лелин ден (Разградско), породен от названието на болестта – леля. Според българските обичаи съществува много тясна връзка между светците Антоний и Атанас. Те се приемат като двама братя ковачи-железари, налбанти, ножари. Пoнякога празниците им се обозначават с общо наименование сладки и медени (Поповско). В Пиринския край има поверие, според което на Антонов ден се събират всички болести, а на следващия Атанасов ден тръгват по хората. Тези представи определят характерните за празника обредни действия и забрани. Жените приготвят и раздават намазани с мед пресни питки. В Разградско две питки дават на съседи, а третата оставят на тавана ”за лелята”, „за болята”. Забраната жените да не работят също има предпазен характер.   АТАНАСОВ ДЕН               18 януари е църковно християнски празник в чест на епископа на Александрия свети Атанас. Съществува поверие, според което Св.Атанас е победител на зимните студове и снегове, които са му се паднали при подялбата на света, между шестимата братя юнаци (месеци). На този ден светецът облича копринена риза и отива в планината да вика лятото. С Атанасов ден се свързва и промянта на годишните времена.от зима към пролет и лято. От тук произлиза и наименованието му Средизима, и изразът „Атанас дойде, лятото дойде”. Предимно в Северна България се среща вярването, че на Атанасв ден се ражда чумата. Светецът се приема за покровител на чумата. За предпазване от нея принасят в жертва черна ккошка и раздават специално за целта обреден хляб. От черната кокошка или пиле в Тракийско приготвят обредно ястие и го радават заедно с хляб. Вярва се, че перата на закланата птица имат лечебна сила и от черното пиле болките бягат. С предпазна цел се лекуват от чума и овните, като ги „купуват”. И на Атанасов ден се приготвят и раздават за здраве пресни питки, намазани с мед. Този ден е между празниците, на които се устройват общоселищни курбани за здраве. На Атанасов ден свтецът се почита и като покровител на семейството, стоката и имота. Като побратими ковачи светците св. Антоний и св. Атанас се честват и като еснафски празник. Тази представа определя обредите в Сакарската област, свързани с побратимяването на Атанасов ден.   Забележка: Маtериалът е подготвен чрез издирване и пручвания на жития на светиите, на народните празници обичаи и вярвания, Българска етнография и митология.                                                                              Подготвил д-р Богомил Великов Колев


Тагове:   между,


Гласувай:
3



1. yuliya2006 - КОЛКО ЗНАНИЯ НИ ПОДНАСЯШ И СЯКАШ ...
22.01.2010 14:23
КОЛКО ЗНАНИЯ НИ ПОДНАСЯШ И СЯКАШ НЯМА ТЕМА, КОЯТО ДА ТИ СЕ ОПРЕ!
РАДВАМ СЕ ЧЕ ТЕ ОТКРИХ ТУК В БЛОГА И ИМАМ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОБЩУВАМ, КОМЕНТИРАМ, ОТКРИВАМ!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. vestnitcibogomil - Благодаря Ви Джулия
22.01.2010 18:29
Доколкото мога ще се опитвам да се включвам във вашите постинги на философско морално етична основна тематика, постинги свързани с Природата, екология и др. Вие пишете и правете постинги по проблемите, които Вас лично Ви вълнуват, където чуствате, че е вашата територия, където е Вашаа Муза и вдъхновение. Вас блогерите Ви харесват и подкрепят. Проблемите по които аз пиша, блогерите, особено от категориите; поезия, забавление, хоби, той и тя и др. почти непроявяват интерес към подобни постинги. Прекалено много ме хвалите. Нали знаете какво е казал философът "Аз знам, че нищо не знам". Човек се учи цял живот. Ако решите да издавате книга и в нея смятате да включите стихотворения на други автори, не ваши, аз давам съгласието си да включите моите от www. metaloved.blog.bg. Не мога да си намеря черновите, за да посоча датите на всяко едно. Има и друг вариант по едно, по едно-отделно да ги пускам като коментари към ваши постинги, стига да пасват на темата на постинга. Имам и някои, които не са вкарани още, но черновите се загубиха. Не се чуствайте задължена да сторите това. Преследвайте главната си цел, която сте набелязала, относно личните ви творчески изяви.
Радвам се, че постинга Ви върху вечната тема е излязал на първа страница между най-коментираните. Заслугите са Ваши. Благодаря Ви! Аз пиша по сухи научни работи и не се боря за престижни страници. Имам над 130 начни публикации на български, английски и няколко на руски и немски езици поместени на книжен носител у нас и в чужбина, които бих желал да представя и в електронна форма за по-голямо разпространение за специалисти, но по небясними причини там блога ми е затворен.(www.nautchnitrudove.blog.bg) .Принуден съм да включвам научни, научно популярни и исторически материали и да вкарвам всичкко само в постинга www.vestnitcibogomil.blog.bg.

Металовед
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vestnitcibogomil
Категория: Забавление
Прочетен: 1499564
Постинги: 26
Коментари: 561
Гласове: 144
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930